Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Jenaplanonderwijs

Vernieuwend onderwijs: Jenaplanconcept
Aan het begin van de twintigste eeuw werd er door wetenschappers gezocht naar een vorm van verantwoord onderwijs. Veel van hun ideeën zijn opgenomen in het onderwijs. Het Anker gaat uit van het Jenaplanconcept, aangevuld met andere vormen van vernieuwend onderwijs. 
Het Jenaplanonderwijs werd tussen 1920 en 1950 ontwikkeld door Peter Petersen op de universiteitsschool in Jena. Het concept wordt voortdurend aangepast aan de omstandigheden in het onderwijs hier en nu. Een Jenaplanschool is een gemeenschap die uit kinderen, groepsleiders en ouders bestaat. Het onderwijs is gericht op de opvoeding van de kinderen en bestaat daarom uit veel meer dan het aanleren van schoolse kennis en vaardigheden als lezen, schrijven en rekenen. Kinderen leren ook door deel te nemen aan de basisactiviteiten: spreken, spelen, werken en vieren. Het Jenaplanonderwijs gaat uit van verschillen tussen kinderen. Hierdoor kunnen ze veel van elkaar leren. De verschillen worden daarvoor ook bewust ingezet. Het Jenaplanonderwijs heeft twintig basisprincipes verdeeld over 3 aandachtsgebieden: 
1. De mens en uitspraken die gelden voor iedereen in en rond de school 
2. De samenleving die recht doen aan menszijn 
3. Organisatie van het onderwijs naar vorm en inhoud  

Op onze website staan de twintig basisprincipes.  

Wat leren kinderen op school? 
Kinderen leren ontzettend veel op school. Naast de reguliere vakken leren ze samenwerken, passend gedrag, sociale vaardigheden en zelfstandig worden. Dit bieden we alle kinderen aan, passend bij hun leeftijd.  

Kleutergroepen 
In deze groepen richten we ons vooral op het samen spelen en leren. Spelenderwijs worden kinderen gevoelig gemaakt voor letters, woorden en getalbegrip.  Doordat ze samen verhalen lezen, praten over letters en woorden, wordt de taalgevoeligheid bevorderd en de woordenschat vergroot. Ook getalbegrip wordt op deze manier spelenderwijs geoefend en aangeleerd. Dit gebeurt door veel visueel materiaal te gebruiken.   
De leerkrachten werken met een beredeneerd aanbod vanuit projecten die veel ruimte geven aan de kinderen om zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd geven deze projecten sturing en invulling aan het aanbod dat de kinderen nodig hebben.  Door deze aanpak, die ondersteund wordt door projecten van de “kleuteruniversiteit” en moderne materialen , leren de kinderen op een natuurlijke speelse manier zich de noodzakelijke vaardigheden en begrippen eigen te maken. Kinderen worden niet geremd in hun ontwikkeling. Een kleuter die aan lezen toe is kan daarmee beginnen, ook al zit het kind nog niet in groep 3. Maar als het juist wat langzamer gaat volgen we ook de ontwikkeling van het kind. We stimuleren de kinderen wel altijd een volgende stap te maken.  

Groep 3 en 4 

In deze groepen staat het aanleren van de basisvaardigheden centraal. Lezen, taal rekenen en schrijven zijn immers voorwaarden  in onze maatschappij om verder te kunnen leren. Als de basis  in groep 3 en 4  goed  wordt gelegd hebben kinderen daar in de andere leerjaren veel baat bij. Wij gebruiken de aanvankelijk leesmethode: Lijn 3 
Voor spelling hanteren wij STAAL spelling 
Voor rekenen de methode Pluspunt 
Schrijven: Schrijven in de basisschool. 
Onze werkwijze voor taal is niet methode gebonden. Wij hebben een aanbod dat de kinderen veel mogelijkheden geeft zich te ontwikkelen naar hun mogelijkheden. 
Er wordt voornamelijk gewerkt met de projecten van LIJN 3 waarin ook het onderdeel wereld oriëntatie veel aandacht heeft. Door de samenhang  met het leren lezen zien de kinderen de context en is de motivatie groot. Als Jenaplanschool hechten wij veel waarde aan wereldoriëntatie dat gezien wordt als het hart van ons onderwijs. 
Het leren in deze groepen wordt ondersteund door werken op de chromebooks met passende software programma’s. Dit maakt het ook mogelijk meer gepersonaliseerd onderwijs te bieden.  

Groepen 5 tot en met 8

In deze groepen neemt het werken op de chromebooks een grotere rol in. Wij werken in deze groepen met het computerprogramma Snappet. Dit programma is erg breed en biedt adaptief lesstof aan voor rekenen, taal begrijpend lezen en spelling. 

Snappet is:  
- Adaptief, ieder kind kan op eigen niveau werken  
- Directe feedback voor zowel leerlingen als leerkracht  
- Motivatie verhogend : sterren verdienen en eigen curve zien groeien  
- Meer concentratie 
- Overzichtelijk : 1 opgave/ opdracht per keer op het scherm  
- Verbeteren van de resultaten Verhogen van het leer/werkplezier   

Het geeft leerkrachten de mogelijkheid de kinderen heel precies te volgen en leerstof te laten maken, passend bij hun mogelijkheden. Daarnaast geven de leerkrachten natuurlijk hun instructielessen aan de hele groep of een deel van de groep.  

Als Jenaplanschool hechten wij veel waarde aan het onderzoekend bezig zijn. Wereldoriëntatie moet het hart van ons onderwijs zijn. Daarom worden de wereld oriënterende vakken in samenhang gegeven en projectmatig door de kinderen uitgewerkt. Zij leren daardoor samenwerken, bronnen zoeken, vragen stellen en antwoorden zoeken via de computer, andere mensen, boeken en dingen. Begrijpend lezen is hierbij een belangrijke factor. Kinderen leren werkstukken maken en deze te presenteren aan de groep, soms met ouders erbij. Zo leren ze belangrijke vaardigheden die ze ook nodig hebben in het vervolgonderwijs.  

Begrijpend lezen is belangrijk.  De strategieën die kinderen moeten leren om dat goed te kunnen, leren wij aan via actuele teksten. Daarom gebruiken we Nieuwsbegrip XL, een methode die via internet actuele teksten aanbiedt.  Wereldoriëntatie biedt ook een schat aan leesmateriaal. Ook dit gebruiken we om het begrijpend lezen te oefenen. 

Media
  • jenaplan.jpg